Evet a dostlar, bugün sizlere adı “Mürüvvet Tatlısı” olan bir tatlı sunacağım. Ciddiyim!
Ama öncelikle geliniz, “Bu tatlıyı neden yaptılar bu evde?” diye sorduğunuzda alacağınız cevabı bir dinleyiniz. Çünkü evde gün var! Evet, içinizden geçenleri duyar gibiyim. Ancak şu anda söyleyeceğim şey çok daha fena, çünkü bu bir GECE GÜNÜ!
Nasıl mı?
Her ay seçilen bir kurban – ups yani bayan – olur ya hani bu gün işlerinde. Şimdiki durumda bu normal gündüz gezmesine giden bayanların eşleri çocukları falan da katılıyor olaya, her ay bir evde böyle gece toplanılıyor.
Yekün ne kadar para getiriyor bu iş hiç ama hiç fikrim yok. Sanırım tarife gündüz günü ile farklı değildir. Ancak gündüz günü ile gece gününün farklarına bir bakmak lazım. Ki aslında çok temel iki şey var
1 – Gündüz gününde 10-12 kadın (N.Ş.A.) bulunur. Gece gününde bunların kocası ve çoluğu çombalağı da olduğu için evdeki baş sayısı 30’u bulur.
2- Gündüz gününde 6-7 çeşit mama yapılır. Amanın da tatlılar, tuzlular, meyveler vs. Gece gününde ortak karar alınmıştır, bir çeşit tatlı ve meyve ikramı yapılır sadece. Bolca içilen misafir çayı ikisinde de ortaktır.
Bu iki farkın dışında, olan yine o ayki kurbana – ups yani bayana olur. Ev temizlenir, oturma planları yapılır, alışveriş yapılıp ona göre mama hazırlanır falan. Burada aslında gün gezmesi ile de ilgili bir şeyler yazmak isterim ancak o bir dahaki sefere. (Preview verdin, artık dönüş yok yazacaksın!)
Şimdi gelelim bu gece günü için hazırladığımız Mürüvvet Tatlısına. Aslında eminim ki pek çok yerde daha bilinen ve kabul gören adları vardır bu tatlının. Ancak bizdeki tarif kağıdına annem tarafından bu isimle kaydedilmiş – so chic!
Bugünkü tatlıyı kardeşim yaptığı için onun verdiği bilgilere dayanarak, kendi fotoğraflarımla aktarıyorum sizlere olayı.
3 Yumurta – 3 Fincan Şeker – 3 Fincan Sıvı Yağ – 1 Paket Kabartma Tozu – Aldığı Kadar Un
Bu saydıklarımı bir güzel karıştırıyoruz. Aldığı kadar un kısmına dikkat, malum alabiliyor epey. Bu kısım tamamen sizin geçmiş deneyimlerinize ve becerinize kalıyor.
Güzelce karıştırıp yoğurduğumuz bu hamurdan eşit büyüklükte parçalar alıp şekil veriyoruz. Ardından yağladığımız tepsiye dizip üzerlerini çiziyor ve yumurta sarısı ile fiyakalı bir hal almalarını sağlıyoruz. 😀
Bakınız aşağıda kendileri fırında için için yanıp güzelce pişerken görülebilir.Fırınımızı daha önceden yüksek ayarda ısıtmış olmalıyız bu arada, hatırlatayım.
Bu yakışıklı Mürüvvet Tatlıları fırında pişerken bir yandan da tatlımızın şerbetini hazırlasak iyi olur, değil mi a dostlar?
Bunun için 4 bardak suyu 4 bardak şeker ile karıştırıp bir güzel kaynatıyoruz. Tatlılarımız fırından çıktığında sıcak olan bu şerbeti sıcak tatlımıza döküyoruz. Unutmayınız, sıcağa sıcak!
Ardından soğuyup şerbetini çekene kadar dinlendiriyoruz.
Ben bu satırları yazarken tatlımız aynen bu yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi dinlenmekte. Gece günü misafirlerimiz geldiğinde meşgul olacağımdan şimdiden sizinle paylaşmak istedim bu tarifi.
Servis ederken fıstık fındık vb. şeylerle dilediğiniz kadar uçup farklı şekillere sokabilirsiniz Mürüvveti. Yani Mürüvvet Tatlısını.
Son Not: Yemek güzel ama bunu yakmak lazım! Bunun için bir kardiyoke programı da hazırlayacağım sizlere.
2 Comments
Sirin baba misin sen! Manyaksin dostummm… Bana yap donunce canim cekti gavur ellerde operim
Merak etme ellerimle yapacağım :))